Kuru kayısı ve türevleri (gün kurusu, yaprak kayısı, hoşaflık kayısı gibi) bahsedildiği üzere demir, potasyum, kalsiyum ve A, C, E vitaminleri bakımından oldukça zengindir. Bunları rutininize eklemek anemiyi, kan pıhtılaşma bozukluklarını, kalp, göz ve cilt hastalıklarını yönetmenize yardımcı olabilir.
Kuru kayısının zararları nelerdir?
Özellikle kuru kayısı fazla yenirse bir takım yan etkiler doğabilir. Kuru kayısı bağırsaklar üzerinde çok etilidir ve kabızlık gibi sorunlarda çok olumlu etkiler sağlar. Ancak aşırı tüketimi de ishal gibi sorunlar yaşanmasına sebep olabilmektedir.
Kuru kayısı günde ne kadar tüketilmeli?
Kuru kayısının atıştırmalık olarak ideal tüketim adedi yetişkin bireylerde günde 8 adet olmak üzere bu miktarın ikişer – üçer adet şeklinde ara öğünlerde alınması önerilmektedir. Bu miktarlar vücudumuzun gereksinim duyduğu A, E ve C vitaminlerinin gerekli ve yeterli miktarda karşılanmasına yardımcı olacaktır.
Kuru kayısı hangi hastalıklara iyi gelir?
Kalbi koruyor, cildi güzelleştiriyor…
- Kayısı yüksek potasyum içeriği sayesinde kalp koruyucu etkiye sahiptir. …
- Tansiyonu dengeler ve kan basıncının normal düzeylerde seyretmesini sağlar.
- İçerdiği kalsiyum, fosfor gibi mineraller kemik sağlığı açısından önemlidir.
- Ağız ve diş sağlığı için yararlı bir meyvedir.
Kuru kayısı bağırsakları çalıştırır mı?
Kuru meyveler: Sabah kahvaltısından önce kuru kayısı, incir, erik ile mürdüm eriği yemek ve üzerine ılık su içmek bağırsakları çalıştırır. Özellikle sabahları aç karnına tüketildiği zaman daha etkilidirler. Ayrıca komposto olarak da tercih edilebilir.
Günde kaç tane kuru kayısı yenmeli?
Zengin ve besleyici ara öğün olan kuru kayısı günde en fazla 5-6 adet tüketilmelidir.
Kuru kayısı kan yapar mı?
Kuru kayısı tüketiminin sağlığa olan katkılarını şöyle belirtmek mümkündür: Demir bakımından en zengin gıdalardan biridir. … Demire ek olarak bakır da içerdiğinden, ruh halinin dengede kalmasına da yardımcı olur ve kırmızı kan hücrelerinin üretimini artırır.
Kuru kayısı bozulur mu?
Ağzı kapalı hava almayan bir kapta kuru kayısılar güvenle muhafaza edilebilir. … Gün kurusu kayısı, sarı kuru kayısıya göre çok daha hassastır. Uygun olmayan koşullarda çok daha hızlı bozulur. Uygun koşullarda ise tazeliğini 1 yıla kadar koruyabilir.