Sağlık uzmanları tarafından da onaylanmış olan meyan kökü şerbetinin faydaları, uzun ömürlü ve sağlıklı bir yaşamı destekliyor. – İçerdiği antioksidan etkisi ile beraber bağışıklık sistemini güçlendirir. – Ses kısıklığına iyi gelen bir etkisi vardır. – Balgam söktürücü etkisiyle rahatlatır.12-Dec-2020
Meyan şerbeti günde kaç bardak içilmeli?
Prof. Dr. Tuzcu, meyan şerbetinin günde bir veya en fazla iki bardak tüketilmesi gerektiğini belirterek, daha fazla tüketilmesinin kişiye yarardan çok zarar getireceğini söyledi.
Meyan şerbetinin zararları nelerdir?
Her bitki gibi meyan kökünün de aşırı tüketimi halinde çeşitli zararları vardır. Baş ağrısı, uykusuzluk, cinsel isteksizlik, tansiyon, kalp krizi gibi ciddi yan etkileri bulunur. Meyan kökünün idrar söktürücü ilaçlar ile birlikte tüketilmesi tavsiye edilmez.
Meyan şerbeti fazla içilirse ne olur?
Eğer her gün 3-4 bardak tüketilirse 1 hafta sonra kilonuza 3-4 kilo artış olduğu görülür. Bu bakımdan çok tehlikeli. Çünkü böbrek üstündeki bir hormon olduğu için bunlar gerçekleşirse insanlar kendi içerisinde boğulurlar. Bu da kalp yetmezliği yapar.
Meyan kökü kimler kullanamaz?
Özellikle böbrek, akut böbrek ve kronik böbrek hastaları meyan kökü şerbetini kullanmamalıdır. Yine şeker hastalarından iğne ve insülin kullananlar bu şerbeti içmemelidir. Kalp hastaları, kalp yetmezliği ve kronik karaciğer rahatsızlığı olanlar bu maddeden tüketmemelidir.
Meyan kökü günde ne kadar tüketilmeli?
Meyan kökünün yoğun hali olan meyan balı, kortizon kullanımının gerekli olduğu durumlarda (Addison hastalığı) tercih edilebilir. Üst solunum yolu rahatsızlıklarında günde 0,5-1g; mide rahatsızlıklarında 1,5-3g alınmalıdır.
Meyan kökü kaç dakikada demlenir?
Bir bardak kaynamış suyun içerisine 1-1,5 tatlı kaşığı meyan kökü atılır ve 5-6 dakika süresince demlenmeye bırakılır. Meyan kökü çayı, bir çay kaşığı bal ya da bir çubuk tarçın ilavesi yapılarak tatlandırılabilir. Hazırlanan çay hem aç karnına hem tok karnına içilebilir.
Meyan kökü çayı günde kaç bardak içilmeli?
Meyan kökü çayı, bir çay kaşığı bal ya da bir çubuk tarçın ilavesi yapılarak tatlandırılabilir. Hazırlanan çay hem aç karnına hem tok karnına içilebilir. Günde iki bardak sınırını geçmeyecek şekilde öğlen ve akşam yemeklerinin ardından tüketilmesi, meyan kökü çayından alınan faydayı artırmaktadır.