Konserve kabı içinde gelişen mikroorganizmalar gaz yaparak veya gaz oluşturmadan bozulma yapabilmektedir. Bozulma etmeni, gaz yapan mikroorganizma ise, kutu içinde gaz birikerek, kutunun şişmesine sebep olur. Bu olaya “bombaj” denir.
Gıdaların bozulmasına neden olan faktörler?
Gıdalar genelde mikroorganizmalar, enzimler, böcek, parazit ve benzer zararlılar, sıcaklık, nemli veya kuru koşullar, hava oksijeni ve ışık gibi değişik faktörlerin etkisiyle bozulmaya uğrarlar. Gıdaların bozulması; tüketilebilme niteliğini yitirmesi ve gıdanın yapısındaki özelliklerinin değişmesidir.
Bombaja neden olan bakteriler?
Genelde Bacillus türleri sebze konservelerinde düz ekşime denilen şekli ile bombaj oluşturmadan gıdada bozulma yaparlar ancak, Clostridium türlerinin çoğu sebze konservelerinde gaz oluşturur. Salçada ısıya dayanıksız ve dolayısı ile dolum sırasında bulaşan Lactobacillus türleri de çok ciddi bombaja neden olur.
Mikroorganizmaların çoğalmasına ne sebep olur?
Ortamdaki gaz bileşiminde eğer oksijen fazla ve gıda ile direk temas halinde ise gelişiminde oksijene ihtiyaç duyan mikroorganizmaların gelişimine ve çoğalmasına neden olur. Gıda maddesinin özellikleri de mikroorganizma gelişmesini ve çoğalmasını etkiler diye söylemiştik.
Konservelerde düz ekşime nedeni nedir?
DÜZ EKŞİME Bu bozulmada konserve kutusu, dış görünüş olarak normaldir. Yani alt ve üst kapaklar içe çökük durumlarını korurlar. Ancak kutu içindeki ürün mikroorganizmaların oluşturduğu laktik asit etkisiyle ekşimiştir. Bu bozulmaya "düz ekşime" denmektedir.
Buzdolabı ısısında üreyerek gıdaların bozulmasına neden olan bakteri?
Proteus türleri toprak, su, çürümekte olan maddelerin üzerinde ve insan ve hayvan bağırsak sistemlerinde bulunur. Bu bakteriler yüksek proteolitik aktiviteye sahiptir ve buzdolabı sıcaklığının üzerinde saklanan et, deniz ürünleri ve yumurta gibi proteinli gıdaların bozulmasına neden olurlar.
Patojen özellik nedir?
Patojen, hastalığa neden olan her türlü organizma ve madde. Bu terim çoğunlukla çok hücreli organizmaların işleyişini ve hücre bütünlüğünü bozan yapılar için kullanılır; ancak bunun yanında, tek hücrelileri etkileyen patojenler de vardır.
Konservelerde Bombaj ne demek?
Eğer bozulma etmeni gaz yapan bir mikroorganizma (Clostridium türü) ise kutu içinde oluşan gaz kutunun dışından gözlenebilir. Kutunun alt ve üst kapakları oluşan gaz miktarına bağlı olarak şişer. Bu şişmeye 'bombaj' denir. Bombaj yapmış kutunun içindeki ürün bozulmuştur.